WMO en sta-opstoel

Tot 2009 werden sta-opstoelen standaard vergoed door de zorgverzekering. Sinds 2009 vergoedt de zorgverzekering alleen nog ¨aangepaste stoelen¨ (zie zorgverzekeraar en sta-opstoel). Vergoeding door de WMO kan gebaseerd zijn op verbeterde zelfstandigheid en maatschappelijke integratie die mogelijk is door gebruik van een sta-opstoel. Ook kan een rol spelen dat de kosten van huishoudelijke hulp minder kunnen zijn bij inzet van een sta-opstoel.

Stappenplan voor vergoeding

Als u een beroep wil doen op de WMO, moet u bij de gemeente een aanvraag indienen.
Veelal zal de gemeente willen dat uw aanvraag wordt onderbouwd door een medicus.
De gemeente neemt uw aanvraag in behandeling. De gemeente zal zelf een beoordeling van de situatie willen maken via eigen WMO-consulenten/indiceerders. Vervolgens neemt de gemeente een besluit.
Als de aanvraag is goedgekeurd, krijgt u hiervan schriftelijk bericht. Nadat uw gemeente een aanvraag heeft goedgekeurd, volgt een passing voor de stoel. De meeste gemeentes hebben hiervoor een contract met een revalidatiespecialist in de regio.

Het kan zijn dat u voorkeur heeft voor een stoel van Sowecare, maar dat u wordt verwezen naar een stoel van een andere fabrikant. Vaak helpt hebt om uw voorkeur voor onze producten duidelijk kenbaar te maken, door aan te geven waarom juist deeigenschappen van de stoel van Sowecare uitkomst bieden voor uw specifieke situatie. Mocht uw voorkeur toch worden genegeerd, dan kunt U daar tegen protesteren als u kunt onderbouwen waarom alleen een stoel van Sowecare uw probleem oplost.

N.B. De nadere informatie over vergoedingen is met de grootste zorg samengesteld. U kunt daaraan echter geen rechten ontlenen.